maanantai 24. huhtikuuta 2023

Tuhatruudukko

Kakkosluokkalaisteni matematiikan kirjassa käsiteltiin tuhatruudukkoa ja halusin siihen liittyen vielä muutaman lisätehtävän oppilailleni, jotta tuhatruudukon hahmottaminen vahvistuisi. Olemme tehneet oppilaideni kanssa paljon satataulukkotehtäviä ja sen avulla he ovat saaneet samalla hyvän pohjan myös tuhatruudukon hahmottamiseen. Tekemieni tuhatruudukkotehtävien avulla pääsemme hauskalla tavalla vielä vähän vahvistamaan tuhatruudukon hahmottamista. 

Tein monta tuhatruudukkopohjaa, joissa osa luvuista oli kirjoitettu ruudukkoon eri tavoin. Näistä oppilaat saavat valita haluamansa ja täyttää sitten puuttuvat luvut tyhjiin ruutuihin.

Yhden ruudukon säilytin tehtävää varten, jossa oppilaat saavat taulukon lisäksi kymmenen pientä tarraa, jotka he laittavat haluamiinsa tyhjiin ruutuihin (tarrojen sijaan ruutuihin voi piirtää  pienet kuviot ja värittää ne halutessaan). Tarroitetut tuhatruudukot vaihdetaan parin kanssa ja pari kirjoittaa vihkoonsa tarrojen alla olevat luvut. 

Oppilaiden tarroittamia tuhatruudukoita voi vaihdella vielä muidenkin kuin oman parin kanssa. Tehtävän voi tehdä myös niin, että opettajalla on yksi valmis ruudukko tarroineen ja kaikki miettivät näin samat luvut vihkoonsa.

Tein lisäksi tehtävän, jossa valmiita ruudukkopalasia täydennetään ensin oikeilla luvuilla. Täydentämisessä voi tarvittaessa käyttää apuna omaa tuhatruudukkoa.

 Tämän jälkeen palaset liimataan oman tuhatruudukon oikeisiin kohtiin. 

Tekemäni tuhatruudukot ja tuhatruudukkotehtävät voit tulostaa käyttöösi tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti