keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Duplo-matikkaa

Jos lasten laatikoista löytyy ylimääräisiä tai käyttämättömiä Lego Duploja, voi ne ottaa käyttöön matematiikan tunneilla. Netistä löytyy paljon erilaisia valmiita ilmaisia materiaaleja, joissa on käytetty Lego-palikoita apuvälineinä. Olen vuosien varrella tulostellut muutamia mielestäni hauskoja tehtäviä ja laminoinut niitä, jotta ne kestäisivät pidempään lasten käytössä. Tässä niistä muutama esimerkki.

Olen tulostanut, leikannut ja laminoinut All Our Days -sivustolta pienten lukujen harjoittelemista varten numerokortit, joiden avulla saa harjoitella lukumäärän ja numeron vastaavuutta sekä numeron kirjoittamista. 

Olen tehnyt tehtävää lasten kanssa niin, että numerokortit järjestetään ensin oikeaan järjestykseen, jonka jälkeen niiden Lego-tornit rakennetaan kuvan antaman mallin mukaan.


Lopuksi numerot mallinnetaan laminoidun kortin numeron päälle esimerkiksi valkotaulukynällä.


Playdough to Plato -sivustolta olen tulostanut malleja pienten Lego-tornien rakentamiseen. Lapset ovat rakentaneet laminoitujen korttien ohjeiden mukaan torneja ja laittaneet valmiit tornit oikean kortin viereen.


Näiden pienten Lego-tornien kanssa voisi tehtävää jatkaa niin, että valitaan kaksi tornia, joista keksitään ja kirjoitetaan vihkoon tai paperille erilaisia laskuja. 


Lisäksi Lego-numeroiden tekemiseen löytyy erilaisia valmiita malleja, mutta lasten voi hyvin antaa tehdä niitä myös omalla tavallaan. Tarvitaan vain iso Lego-alusta, johon voi rakentaa itsekseen tai parin kanssa esimerkiksi numerot yhdestä kymmeneen. Luvun alle kuviteltuun kymppiruudukkoon voi vielä laittaa numeroa vastaavan lukumäärän pienillä Lego-palasilla.2 kommenttia:

  1. Onpas hauska ja varmasti opettavainen peli lapselle, että meilläkin varmasti muksut tykkäisivät. Mieheni ostikin juuri tuollaisen laminointikoneen töitäänsä varten ja olenkin miettinyt, että miten voisin sitä itse hyödyntää. Olen tähän mennessä laminoinut vain erilaisia lappusia itselleni, mutta pitää ehdottamasti ruveta ajattelemaan avoimemmin. Kiitos kivasta ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, että laminointikone on kyllä ihan huippu niin töissä kuin kotona! Kun kerran näkee vaivan tehdä jotakin, tekee sen mielellään sellaiseksi, että se kestää useamman käyttökerran. :) Hyviä laminointeja! :D

      Poista