Tyttäreni teki viime syksynä yhtenä askarteluprojektina etäkoulussa dioraamahuoneen. Ajatuksena oli, että huone voi olla samanlainen kuin oma huone, mutta sen voi askarrella erilaiseksikin oman mielikuvituksen mukaan. Mielestäni dioraaman tekeminen oli hauska idea ja sitä voi käyttää oppilaiden kanssa juuri näin lukuvuoden alussa. Tällöin jokainen oppilas saa kertoa taiteen avulla jotain itsestään, kodistaan ja tykkäämistään asioista.
Tehtävän tekemisen tyttäreni aloitti piirtämällä dioraamahuoneensa paperille, johon olin piirtänyt valmiiksi huoneen seinäviivat näkyviin. Piirtämisen jälkeen hän kirjoitti vielä paperin toiselle puolelle luettelon huoneeseen askarreltavista asioista. Sen kanssa oli helppoa miettiä, missä järjestyksessä haluaisi asiat tehdä, ja mitä vielä oli tehtävänä.
Tyttäreni tehtäväohjeistuksessa oli askarrella dioraama kenkälaatikkoon, mutta meillä ei tuolloin ollut tyhjää kenkälaatikkoa saatavilla, joten päätimme käyttää siihen hieman rikki menneen säilytyslaatikon, joka oli kooltaan juuri sopiva. Käytimme dioraaman tekemiseen laatikoistani löytyviä askartelu- sekä kierrätysmateriaaleja.
Kun dioraamahuone vihdoin valmistui, sinne piti tietenkin etsiä asukki. Tyttäreni löysi leluistaan juuri sopivan nuken, jonka kanssa hän iloisesti esitteli lyhyellä videolla omaa valmista huonettaan muille luokkalaisilleen.
Isompien oppilaiden kanssa dioraaman jatkotehtäväksi voisi hyvin ottaa omasta huoneestaan kirjoittamisen. Minun huoneeni -otsikolla voisi kirjoittaa muutamia toteavia lauseita omasta huoneestaan tai kertoa pidemmän tarinan huoneestaan ja siitä, mitä siellä normaalisti tekee. Oppilaat voisivat kirjoittaa myös joko projektin aikana projektipäiväkirjaa tai projektin päätyttyä summata ajatuksensa projektista sekä tekemistään asioista.
Yksityiskohtaisemman selostuksen kuvineen tyttäreni dioraamahuoneen tekemisen vaiheista olen kirjoittanut Askartelijan idealaari -blogiini.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti