keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Jouluiset salakirjoitustehtävät

Tein joulukuun ensimmäiselle Suomi-koulutunnille jouluisia salakirjoitustehtäviä, joita oppilaat saivat ratkaista etätunnilla. Laitoin sanojen ratkaisemista varten tarvittavan kuva- ja kirjaintaulukon kaikille näkyviin ja sen avulla oppilaat saivat kirjoittaa vihkoihinsa ratkaisemansa jouluiset yhdyssanat.

Jos olisimme voineet pitää tunnin lähikouluna, olisin laminoidut monisteet ja oppilaat olisivat saaneet tehdä pienissä ryhmissä niiden parissa töitä. Laminoimalla monisteet säilyisivät hyvässä kunnossa ja niitä voisi käyttää sitten taas seuraavien oppilaiden kanssa.

Salakirjoitukset ratkaistuaan oppilaat voisivat jatkaa tehtävää keksimällä itse sanoja, joita saisi ratkaistua saman kuva- ja kirjaintaulukon avulla. Vihjeet voisi tehdä omaan vihkoon joko piirtämällä tai kirjoittamalla tarvittavat kuvat sanoina.

Tehtävää voisi jatkaa myös niin, että kirjoitetut yhdyssanat tavutettaisiin vihkoon tai sitten niitä voisi käyttää inspiraationa jouluisissa kirjoitustehtävissä. Niiden ympärille on helppo rakentaa yksinkertaisia virkkeitä tai alkaa kirjoittamaan pidempää joulutarinaa.

Jouluiset salakirjoitustehtävät voit tulostaa käyttöösi tästä.

Käytin jouluisten salakirjoitustehtävien virke-sivua Suomi-koulun toiminnallisissa joulujuhlissa. Askartelimme lasten kanssa joulupallokortteja, joihin sisälle kirjoitettiin tervehdys selvittämällä kirjoitettava virke ensin salakirjoituksen avulla. Tehtävän avulla pienemmätkin oppilaat saivat kirjoitettua korttiinsa kivan joulutervehdyksen.


2 kommenttia: