maanantai 30. elokuuta 2021

Matikkalätyt

Tämän ihanan ja hauskan toiminnalisen matikkatehtävän minulle on vinkannut työkaverini ja joitakin vuosia sitten sain haalittua tehtävään sopivat pyöreät pahvinpalat lätyiksi sekä pienen lastan lättyjen kääntämiseen. Lapsiltani löytyi vielä juuri sopivankokoinen paistinpannu tehtävän tekemistä varten.


Matikkalätyillä voi harjoitella hauskasti kaikenlaisia tehtäviä yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Tarkoituksena on, että lätyn toisella puolella on esimerkiksi laskutehtävä ja toisella puolella taas tehtävän vastaus. Lätty laitetaan pannulle sovitulla tavalla ja ennen sen kääntämistä sanotaan tehtävän vastaus ääneen. Kun lätyn kääntää lastan avulla, tulee laskutehtävä samalla tarkistettua.

Olen itse tehnyt lättyihin valmiiksi kymppiparit sekä tuplaparit. 

Tein lisäksi monisteet, joiden avulla oppilaat voivat myös kirjata laskuja, joita he lättyjä käännellessä harjoittelevat. Toiseen monisteeseen voi kirjoittaa lättyjen molemmilta puolilta numeron, tehdä siitä lisäksi laskulausekkeen ja laskea sen (esim. kymppiparit). Toiseen monisteeseen voi kirjoittaa ensin lätyssä olevan laskulausekkeen, sitten vastauksen ja kirjoittaa sen vielä laskuksi viivalle (esim. tuplaparit).Lättyjen ja monisteiden avulla voi harjoitella luonnollisesti mitä laskuja vaan. Lättyihin voi kirjoittaa joko numeroita, joista pitää muodostaa yhteen-, vähennys- tai kertolaskuja ja niihin voi kirjoittaa erilaisia valmiita laskuja, jotka pitää ratkaista ennen lätyn kääntämistä. Monisteita voi käyttää lisänä kummassakin tapauksessa.

Matikkalättymonisteet voit tulostaa käyttöösi tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti