lauantai 29. helmikuuta 2020

Sanasaalistus

Kalevalan päivän jälkimainingeissa oppilaille voi opettaa parin kanssa tehtäväksi sanasaalistustehtävän, jossa yhteisesti päätetään sana, josta kumpikin yrittää keksiä niin monta uutta sanaa kuin sovitussa ajassa ehtii keksiä. Tämän tehtävän periaatteen opittua oppilaat pystyvät tekemään tehtävää omatoimisesti esimerkiksi pienenä välitehtävänä.

Tehtävässä oppilaat keksivät ja kirjoittavat itsekseen parin kanssa sovitusta sanasta uusia sanoja (perusmuotoja) käyttäen vain niitä kirjaimia, joita sovitussa sanassa on. Sovitun sanan kaikkia kirjaimia ei tarvitse käyttää keksittävissä sanoissa, mutta kirjaimia ei myöskään saa lisätä. Sovitun ajan kuluttua parin kanssa yhdessä katsotaan, keksittiinkö samoja sanoja ja kuinka monta (oikeaa) sanaa kumpikin keksi.


Sanasaalistuksesta voi tehdä myös pelin, jossa lopuksi kummaltakin lasketaan sanat, joita toisella ei ollut. Se kummalla on näitä sanoja enemmän, on pelin voittaja.


Kalevalan päivään liittyen löysin RyhmäRengin nettisivuilta valmiita Kalevala-aiheisia sanasaalistusmonisteita, joihin on poimittu Kalevalasta pieni runo ja liitetty ruonon viereen siihen sopiva kuva. Runojen ja kuvien kautta voi oppilaiden kanssa samalla tutustua muutamaan kansalliseepoksen kohtaan tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti