torstai 20. elokuuta 2020

Aakkostaulut

Tein oppilaitani ajatellen aakkostaulun, jossa erottelin vokaalit eri värillä, mutta tulostin taulut myös omille lapsilleni heidän toivomissaan väreissä. Vanhempi lapseni osallistuu tänä syksynä etäkouluun ja aakkostaulu sopi oikein hyvin hänen koulupöytänsä viereiselle seinälle tuomaan opiskelutunnelmaa omaan pieneen koulunurkkaukseen.


Oppilaiden kanssa käytämme aakkostaulua niin, että jokainen heittää noppaa ja nopan silmäluvun mukaan valitsee kirjainrivin. Tämän jälkeen noppaa heittämällä valitaan kyseiseltä kirjainriviltä kirjain. Koska kirjaimia on vähemmän kuin nopan silmälukuja, täytyy noppaa heittää uudestaan, jos silmäluvuksi pyörähtää kuusi (tai ensimmäisellä rivillä 5 tai 6). Jos noppia riittää, voi jokaisella oppilaalla olla kaksi noppaa, jolloin samalla kerralla voi heittää sekä rivin että kirjaimen. Tällöin rivin ja kirjaimen valintaan tulee myös hieman omaa valintaa.

Kun kirjain on saatu valittua, se ympyröidään. Tämän jälkeen keksitään sana sovitusta aihealueesta (esim. suomalaiset eläimet) ja kirjoitetaan se ylös. Sitten jokainen ottaa esimerkiksi netistä selvää eläimestään ja kirjoittaa siitä muutaman virkken ylös. Lopuksi käydään yhdessä läpi kaikkien eläimet ja niistä selvinneet asiat.


Aakkostauluja voi toki käyttää ihan aakkostauluna vaikka lapsen pulpetinkannen sisäpuolella, jolloin sen avulla voi aina välillä muistella aakkosjärjestystä. Samalla taulusta voi tarvittaessa tarkistaa vokaalit ja konsonantit. Aakkostauluissa on muutamia värivaihtoehtoja sekä isoilla että pienillä kirjaimilla tehdyt taulut, joten niitä voi hyvin käyttää pienempien ja isompienkin oppilaiden kanssa.


Voit tulostaa haluamasi aakkostaulut käyttöösi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti