torstai 20. toukokuuta 2021

Sateenkaaritehtäviä

Löysin netistä kivoja englanninkielisiä tehtäviä, joissa kymppipareja lasketaan sateenkaaren avulla ja halusin tehdä samankaltaisen suomenkielisenä oppilaiden kanssa käytettäväksi. Ajatuksena monisteessa on harjoitella kymppipareja seuraamalla sateenkaaren jokaista kaarta ja merkitsemällä kaarista syntyvät laskut pilvien alle. 


Laskujen kirjoittamisen jälkeen sateenkaaren voi värittää.


Tekemäni sateenkaarikympit-monisteen voit tulostaa käyttöösi tästä.

Matematiikkaan liittyviä sateenkaaritehtäviä löytyy netistä ilmaiseksi jonkin verran ja niistä muutamaa olen jo koittanut oppilaidenkin kanssa. Olen tulostanut leikannut ja laminoinut seuraavilta sivuilta löytämiäni tehtäväkortteja matikkalaatikkoihini valmiiksi, jotta ne ovat helposti otettavissa käyttöön, kun niitä tarvitsen.

Numeron ja lukumäärän yhdistämistä lukualueella 1-10 voi harjoitella From ABCs to ACTs -sivusolta ilmaiseksi tulostettavilla sateenkaarilla. (Käydessäni uudestaan sivustolla huomasin, että ilmaisen materiaalin saamiseksi oli nyt annettava sähköpostiosoite.) 

Tämän tehtävän tarkoituksena on yhdistää sateenkaarien puolet niin, että numero johtaa sateenkaaren toisella puolella samaan lukumäärään. Jos tilaa on riittävästä, sateenkaaret voi järjestää lukujonoon yhdestä kymmeneen tai ne voi järjestää kymppiruudukon muotoon.



Lukujen 1-10 lukumääriä voi harjoitella Free Printable Worksheets for Kids -sivustolta ilmaiseksi tulostettavien kymppiruudukkojen kanssa. Kortit voi laittaa kasaan, josta ne nostetaan yksi kerrallaan, laitetaan oikea määrä merkkejä kymppiruudukkoon ja samalla järjestetään kortit lukujonoon tai kymppiruudukon muotoon.



Lukujen 11-20 tunnistamista voi harjoitella Recipe for Teaching -sivustolta ilmaiseksi tulostettavilla korteilla, joissa kortin näyttämä lukumäärä merkitään esimerkiksi pienellä pyykkipojalla. Lopuksi kortit voi järjestää edellisen tehtävän korttien kanssa lukujonoksi aina kahteenkymmeneen asti.



Lukujen 11-20 korttien tehvää voi jatkaa vielä niin, että jokaisesta kortista tehdään laskulauseke esimerkiksi vihkoon. Laskulausekkeet voi rakentaa niin, että jokaisessa laskussa kymmeneen lisätään tarvittavat ykköset, jolloin lasku rakentuu aina sateenkaaren kahden pilven mukaan.


2 kommenttia:

  1. Kiitos! Ihanaa matskua mun ens vuoden ekaluokkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, jos olet löytänyt itsellesi käyttöön sopivia vinkkejä. Rentouttavaa kesälomaa, sitten kun lomasi alkaa! :)

      Poista