perjantai 30. huhtikuuta 2021

Luonnon tutkimista värein

Kevät innostaa taas lähiluonnon tutkimiseen. Yksi hauska tapa tutkia luontoa on ottaa munakenno metsäretkelle mukaan. Munakennoon voi kerätä erilaisia luonnosta löytyviä aarteita ja vertailla niitä yhdessä toisten löytämiin aarteisiin. Niitä voi tämän jälkeen nimetä yhdessä ja lisäksi jaotella ryhmiin monin eri tavoin (esim. eloton/elollinen).

Parin kanssa voi leikkiä myös arvausleikkiä, jossa yhteiseen tai omiin munakennoihin kerätyt aarteet laitetaan molempien nähtäväksi ja niitä tutkitaan sitten yhdessä parin kanssa. Kun aarteita on tutkittu hetken aikaa, sulkee toinen parista silmänsä. Toinen parista antaa hänelle jonkun yhteisistä aarteista käsiin tutkittavaksi ja pari yrittää arvata, mikä aarre on kyseessä tunnustelemalla ja haistelemalla. Sitten tietenkin vaihdetaan osia, jotta kumpikin pääsee arvuuttelemaan.

Tein pienen väritaulukon munakennon kannen alle kiinnitettäväksi, jotta luonnon tutkimista voitaisiin tehdä tavoitteellisesti värien avulla. Tällöin jokainen oppilas pääsisi etsimään luonnosta asioita värien perusteella joko itsekseen, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Lopuksi voitaisiin taas yhdessä tutkia, mitä löytyi ja onnistuiko joku löytämään väritaulukon kaikkia värejä luonnosta. 

Tekemäni taulukon värit on ajateltu keväisen luonnon mukaan. Tein myös tyhjän taulukon, johon voi värittää omia värejä oman lähiluonnon tai vuodenajan mukaan. Tyhjää taulukkoa voi käyttää myös käänteisesti ja sen ympyrät voi yrittää värittää luonnosta löytämiensä asioiden mukaan ulkona tai luokassa.

Voit tulostaa väritaulukon ja tyhjän taulukon käyttöösi tästä.


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ajattelin ensin tehdä valmiita kuvia taulukkoon, mutta tämä tuntui kuitenkin hauskemmalta vaihtoehdolta tällä kertaa. :)

      Poista