maanantai 19. huhtikuuta 2021

Paperinen vuoristorata

Tyttäreni luokassa oppilaat saivat rakentaa paperiset vuoristoradat valmiita tulostettuja kaavoja käyttämällä. Projekti oli hauska, mutta tarvitsi aika paljon aikuisen apua. Paperivuoristorata olisi hauska projektityö isompien oppilaiden kanssa itsekseen tai pienissä ryhmissä tai pienempien oppilaiden kanssa yhdessä, sillä vaikka tekeminen oli haastavaa, oli se samalla hauskaa ja lopputulos oli palkitseva.

Tyttäreni vuoristoradassa käytettiin Andrew Gattin suunnittelemia kaavapaloja, mutta niitä netistä etsiessäni huomasin, että ne ovat maksullisia. Löysin kuitenkin samankaltaisia kaavapaloja Science buddies -sivustolta, jotka pystyy tulostamaan ilmaiseksi. Sivustolta löytyy myös hyvät ohjeet sekä linkki tulostettaviin kaavoihin.

Kaavat kannattaa tulostaa hieman paksummalle askartelupaperille. Eri osien tulostamiseen voi käyttää eri värisiä papereita, jotta osat erottaa paremmin toisistaan. Osat leikataan ja vuoristoradan suunnittelun jälkeen osat kootaan yhteen teipin avulla. 

Tyttäreni vuoristoradassa käytimme pohjana murorasian pahvia. Teippasimme siihen tarvittavat tukipilarit ja muokkasimme ratapaloja teippaamalla sekä leikkaamalla ne tarkoitukseen sopiviksi. Teimme marmorikuulalle laskualustoiksi pienet origamilaatikot, jotta kuula ei sinkoilisi vuoristoradasta tullessaan hukkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti