lauantai 18. marraskuuta 2023

Matikkakirppu

Siirryimme kolmosluokkalaisteni kanssa kertotaulujaksosta jakolaskujaksoon ja mietin, miten saisin hauskalla tavalla jatkettua isojen kertotaulujen harjoittelemista ja kertaamista jakolaskujen ohella. Sain idean tyttäreltäni, joka on nyt innostunut tekemään erilaisia kirppuja, että kirppujen kanssa voisi harjoitella myös kertolaskuja!

Tein itselleni mallikirput kuuden, seitsemän, kahdeksan sekä yhdeksän kertotauluista. Taittelin origamipaperista kirput ja kiinnitin kirppujen sisäpuolen osioihin tarrat, joiden taakse kirjoitin kertolaskut vastauksineen. Koska osioita kirpussa on vain kahdeksan, kirjoitin kertolaskut kertojilla 3-10.Oppilaiden kanssa tein kirput valkoiselle valmiiksi neliöksi leikatulle tulostuspaperille ja he saivat joko värittää sisäpuolen osiot tai piirtää niihin kuvat. Tämän jälkeen arvoimme jokaiselle oman kertotaulun (jotta kaikki eivät valitsisi samaa) ja oppilaat kirjoittivat kertotaulut vastauksineen avattaviin siivekeosioihin.Sitten oli tietenkin aika testata kirppujen käyttöä parin kanssa. Kun pari oli sanonut jonkun numeron yhdestä kahteenkymmeneen (tähän voi yhdistää vielä vähän englantia ja sanoa sekä laskea numerot englanniksi), laski toinen parista kirppunsa kanssa tähän numeroon saakka. Tämän jälkeen pari valitsi kirpusta kuvan/värin ja toinen parista katsoi kuvan/värin alle ja kysyi siellä olevan kertolaskun. Kertolaskun kysyjä pystyi tarkistamaan vastauksen luotettavasti, koska myös tulot oli kirjoitettu laskun kanssa siivekkeen alle.

Tämä oli oppilaista todella hauskaa ja osa innostui tekemään itselleen enemmänkin kuin yhden kirpun. Nyt tuntien alussa on ollut kova kuhina, kun on pitänyt ehtiä kysymään kavereilta ja opettajalta muutama lasku ennen tunnin asiaan menemistä.

Matikkakirpulla olisi kätevä harjoitella muitakin laskuja kuten vaikka kymppipareja, tuplapareja, melkein tuplia tai erilaisia yhteen- tai vähennyslaskuja. Täytyykin pitää tämä idea mielessä, kun on taas pienempien oppilaiden parissa.

Jos kirpun taitteleminen on unohtunut, löytyy RyhmäRengin Paperikirppu-sivulta hyvät taitteluohjeet ja muutama hauska tulostettava kirppu tehtävineenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti