perjantai 11. maaliskuuta 2022

Hajotuskone

Olen käyttänyt ykkösluokkalaisten kanssa hajotuskonetta opetuksessa ja todennut sen hyväksi lisävälineeksi numeroita (1-10) sekä niiden hajotelmia harjoiteltaessa. En ole itse tehnyt oppilaiden kanssa omia hajotuskoneita, sillä koulustamme on löytynyt niitä valmiina pahvilaatikollinen. Näin niitä saa oman luokan käyttöön tarvittaessa ihan näppärästi. Halusin kuitenkin tehdä itselleni hajotuskoneen, jotta voisin tehdä sellaiset helposti myös omien oppilaiden kanssa sitten, kun taas pääsen ykkösluokan opettajaksi.

Hajotuskoneeseen löytyy varmasti erilaisiakin ohjeita, mutta itse tein sen mahdollisimman yksinkertaisella tavalla maitopurkeista sekä vessapaperirullan hylsystä. Leikkasin ensin kahdesta maitopurkista pohjat jättäen niille muutaman sentin reunan. Liimasin nämä syntyneet pienet laatikot toisiinsa kiinni ja koristelin reunat vielä kuvioidulla ilmastointiteipillä. Seuraavaksi liimasin molepien laatikoiden pohjaan vielä eriväriset paperit. Päätin maalata vessapaperirullan hylsyn kultaisella maalilla ja sen kuivuttua asetin hylsyn pienien viiltojen avulla kahden laatikon väliseen seinämään.Hajotuskoneen koristeleminen kuviollisella ilmastointiteipillä tai vessapaperirullan hylsyn maalaaminen ei tietenkään ole pakollista. Laatikoiden pohjat kannattaa kuitenkin erottaa toisistaan erivärisillä papereilla ja olen huomannut, että yleensä niissä käytetään punaista ja sinistä väriä. Koska tästä tuli opettajan oma hajotuskone, päätin tehdä siitä enemmän itseni näköisen...

Tein lisäksi numeroille monisteet, joihin voi merkitä hajotuskoneella etsityt hajotelmat. Tarkoituksena on siis aina ottaa harjoiteltavan numeron mukainen määrä helmiä ja tiputtaa ne hajotuskoneen putkeen. Helmet putoavat hajotuskoneen laatikoihin sattumanvaraisesti ja tällä tavalla voidaan hakea opeteltavan luvun hajotelmia.


Monisteet hajotelmien kirjoittamista varten voit tulostaa käyttöösi tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti