torstai 23. maaliskuuta 2023

Laskutalo kerto- ja jakolaskuille

Kakkosten matematiikan kirjassa käsiteltiin kerto- ja jakolaskun yhteyttä mielestäni hieman liian vähän. Tämän takia päätin muokata yhteen- ja vähennyslaskuun tekemäni laskutalon kerto- ja jakolaskun yhteyden harjoittelemista varten. 

Vaikka laskutoimenpiteet vaihtuvat, pysyy laskutalon ajatus samana. Oppilaat saavat  hakea numeroliuskan, jossa on kolme lukua. Näistä suurin kirjoitetaan laskutalon katon ylimmäiseen ympyrään ja kaksi muuta alimmaisiin ympyröihin. Katon luvuilla kirjoitetaan taloon ensin kaksi kertolaskua ja tämän jälkeen kaksi jakolaskua.

Tulostin tälläkin kertaa laskutalot oppilaille niin, että niitä mahtui A4-kokoiselle paperille neljä ja tein monisteista kaksipuolisia. Näin oppilaat saivat hakea itselleen pienen laskutalolapun, jonka molemmille puolille he saivat tehdä laskutalotehtävät laminoitujen numeroliuskojen avulla. 

Tehtävää oli helppo lähteä tekemään, koska laskutalon idea oli oppilaille jo tuttu ja oppilaat hakivat innoissaan aina uutta numeroliuskaa, kun olin ehtinyt tarkistaa edellisen valmiin laskutalon.

Tiedostossa on laskutalon ohjeiden, laskutalon ja numeroliuskojen lisäksi tyhjiä liuskoja, joihin voi kirjoittaa haluamiaan numeroita kerto- sekä jakolaskujen harjoittelemista varten. Nämä tyhjät liuskat voi myös laminoida, jolloin niihin voi kirjoittaa itse aina uudestaan haluamiaan numeroita. Tehtävän voi hyvin antaa myös oppilaille, jolloin he saavat pohtia jo ennen laskutalojen täyttämistä sopivia laskuperheitä tehtävää ajatellen.

Kerto- ja jakolaskuille tarkoitetun laskutalon voit tulostaa käyttöösi tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti