torstai 12. toukokuuta 2022

Leppäkerttutuplat

Tein muutaman pelipohjan tuplaparien nopeaa ja hauskaa harjoittelua varten. Ensimmäisessä pelipohjassa leppäkerttujen pilkuissa olevat numerot vastaavat normaalin nopan silmälukujen tuplia. Tarkoituksena on heittää vuorotellen noppaa ja peittää saamansa silmäluvun tupla jostakin leppäkertun vapaista pilkusta. Peittämistä varten pelaajat tavitsevat värikiekkoja niin, että jokaisella pelaajalla on oma väri.

Pelin edetessä tulee nopalla heitettyä silmälukuja, joiden tuplaparit on jo peitetty. Tällöin vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Peli päättyy, kun kaikki leppäkerttujen numerolliset pilkut on saatu peitettyä. Voittaja on luonnollisesti se pelaaja, joka on saanut peitettyä värikiekoillaan eniten numerollisia pilkkuja.

Pelin kulkiessa oppilaille voi sanoa säännöksi, että nopan silmäluvun heitettyään pitää sanoa ääneen tuplapari ja vastaus. Näin kaikki varmemmin saavat harjoitusta tuplaparilaskujen kanssa. Pelin loputtua oppilaat voivat selvittää voittajan vertailemalla värikiekkojensa määriä ja samalla miettä, kuinka monta enemmän voittajalla oli toiseen pelaajaan verrattuna. Näitä molempia asioita voi pyytää myös kirjaamaan esimerkiksi vihkoon pelin kulkiessa sekä pelin lopussa.


Toisessa pelipohjassa peli-idea on täysin sama, mutta siinä on tarkoituksena käyttää noppaa, jossa on luvut 1-8.


Kolmannessa pelipohjassa on tarkoituksena käyttää noppaa, jossa on luvut 1-10. Itse käytin tosin noppaa, jossa oli luvut 0-9, mutta teimme sopimuksen, että nolla tarkoittaa tässä tilanteessa kymmentä.


Leppäkerttupelit voit tulostaa käyttöösi tästä. Niiden paremman kestävyyden takaamiseksi ne kannattaa laminoida ennen pelaamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti