Katselin yhtä suorittamani LUMATIKKA-kurssin luentovideota, jossa matemaatikot Saara Lehto ja Martina Aaltonen kertoivat mielikuvista, joita heillä herää tiettyistä matemaattisista käsitteistä. Yhtenä käsitteenä heillä oli parilliset ja parittomat luvut. Aloin videota katsoessani itse miettiä, millaisia mielikuvia ne minussa herättävät ja herättävätköhän ne oppilaissa jotakin tiettyjä mielikuvia.
Omassa mielikuvassani parilliset ja parittomat luvut näkyvät edessäni lukujonossa, jossa parilliset luvut ovat punaisia ja hieman isompia, kun taas parittomat sinisiä parillisten vääliin jääviä pienempiä numeroita. Mietin, että tämä voisi johtua siitä, että jostakin syystä pidän enemmän parillisista numeroista ja ehkä siksi ne näyttäytyvät minulle voimakkaammin. Olisi todella mielenkiintoista kuulla oppilailta, millaisia mielikuvia heille herää kyseisistä luvuista!
Tämä oman mielikuvan luominen parillisista ja parittomista luvuista voisi hyvin olla yksi harjoitus asiaa matematiikan tunnilla käsiteltäessä. Luulen, että se toisi hyvän lisäulottuvuuden oppilaiden kanssa tehtävien konkreettisten harjoituksien lisäksi. Sen voisi ottaa kokeiluun sitten, kun parillisia ja parittomia lukuja on jo hetken aikaa harjoiteltu ja ne tuntuvat jo tutummilta.
Mielikuvaharjoituksen lisäksi haluan vinkata ihanista parilliset ja parittomat -kaloista, jotka olen jo jokin aikaa sitten löytänyt Pinterestin kautta Mari Hirsikallion sivuilta löytyvän matikkataulun yhdestä alataulusta. En ole löytänyt mitään muuta alkuperäislähdettä kaloille ja oletankin niiden tekijäksi kyseisen henkilön.
Usein parillisia ja parittomia lukuja käsitellessäni olen ottanut esiin nämä laminoimani kalat, jotka oppilaat ovat esimerkiksi saaneet asettaa lukujonon päälle oikeisiin kohtiin. Lukujonon numeroiden parillisuutta ja parittomuutta on toki hyvä avata ensin konkreettisesti esimerkiksi laittamalla lajittelunallet lukujen päälle niin, että parillisuus ja parittomuus tulee selkeästi esille.
Joskus olen kirjoittanut taululle lukuja, joiden päälle oppilaat ovat saaneet laittaa mielestään sopivat kalat. Tämän jälkeen olemme yhdessä keskustelleet, mistä on voitu päätellä, että luku on parillinen tai pariton. Taulukäytön takia olen kiinnittänyt laminoituihin kaloihin ohutta magneettia, niin kuin alemman kuvan väärinpäin käännetyistä kaloista voi nähdä.
Kaloja voi yhtä hyvin käyttää materiaalina kiertopistetyöskentelyssä tai parin kanssa harjoiteltaessa. Joskus olemme tehneet pareittain harjoituksia, joissa toinen parista on näyttänyt joko parillista tai paritonta kalaa ja toisen parista on pitänyt keksiä ja kirjoittaa sen mukaan numero joko käyttäen vain ykkösistä koostuvaa lukua tai lukua, jossa on mukana myös kymmeniä tai satoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti