maanantai 23. toukokuuta 2022

Stop motion -animaatio

Kävin jo ennen joulua Animaatiopöllöjen ilmaisen etäkoulutuksen stop motion -animaation tekemiseen liittyen. Minua on kiinnostanut stop motion -animaatioiden tekeminen jo jonkin aikaa, mutta en ole löytänyt aikaa opiskella asiaa kunnolla itsekseni. Siksi ilmoittauduinkin heti Animaatiopöllöjen kurssille, kun näin heidän tulevan etäkoulutuksensa ilmoituksen Alakoulun aarreaitan Facebook-sivulla. 

Lyhyessä etäkoulutuksessa harjoittelimme Stop Motion -ohjelman käyttämistä sekä pienen animaatiopätkän tekemistä sen avulla. Stop Motion Studio -aplikaation voi ladata ilmaiseksi älylaitteelle ja siitä on myös saatavissa maksullinen versio, joka tarjoaa lisää erilaisia toimintoja sekä efektejä. Latasin koulutusta varten ilmaisen version kännykkääni ja se riittää mielestäni oikein hyvin pienten videoiden tekemiseen oppilaidenkin kanssa.

Koulutuksen alussa rakensin itselleni ohjaajien vinkin perusteella kameratelineen Duplo-palikoista ja teline toimi pienen videoni kuvaamisessa erittäin hyvin. Älylaitteen pitäminen telineessä kuvaamisen aikana on tärkeää, jotta tehdyn videon kuva ei tärise turhaa tai sen kuvakulma ei muutu liikaa kuvia ottaessa.


Tein kurssilla ensin muutosta esittävän videon lapseni muovailuvahan sekä pehmolelun avulla ja toisen videon tein kurssin jälkeen lapseni Duploilla. Materiaaliksi videoihin käyvät siis oikein hyvin kaikenlainen kotoa tai koulusta valmiiksi löytyvä pieni "krääsä" tai materiaalin voi halutessaan askarrella alusta asti itse.

Videon tekemisen voi aloittaa painamalla aplikaatiosta New Movie -kohtaa, joka on näkyvissä heti aplikaation avauduttua. Tämän jälkeen Animaatiopöllöjen ohjaajat neuvoivat vaihtamaan videon asetuksista nopeuden viiden sijasta kahteentoista. He antoivat myös hyväksi vinkiksi, että videon alkuun kannattaa ottaa 3-5 kuvaa alkutilanteesta (jotta video ei ala liian nopeasti). Alkutilanteen jälkeen tavaroilla tehdään pieniä muutoksia, joista otetaan aina kuva. Halutun tapahtuman kuvaamisen jälkeen myös lopputilanteesta kannattaa ottaa 3-5 kuvaa, jotta video ei lopu kuin seinään.

Videon kuvaamisen jälkeen valmis video kannattaa tallentaa omalle laitteelle menemällä takaisin aplikaation alkunäyttöön ja valitsemalla video koskemalla sitä. Tällöin ylhäälle ilmestyy valikko, josta videon voi tallentaa esimerkiksi omalle laitteelle. 

Stop motion -animaation tekeminen voisi olla hauska projekti esimerkiksi nyt toukokuun viimeisille koulupäiville. Tällöin videota voisi tehdä myös ulkona ja materiaaleina voisi käyttää luonnon antimia tai omat lelut voisi viedä seikkailemaan luontoon. Toivottavasti animaatioiden tekeminen onnistuu hyvin ja loppukevääsi sujuu mukavasti! 

Animaatiopöllöt löytyvät neitistä YouTubesta sekä Facebookista ja heidän sivuiltaan löytyy lisää hyviä ohjeita stop motion -animaation tekemiseen sekä esimerkkejä niistä.

Iloista kesää ja palataan blogin pariin taas elokuussa! 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti