perjantai 20. syyskuuta 2024

Hauen suu suuruusvertailuun

Aloitimme ykkösluokkalaisteni kanssa opiskelemaan matematiikkaa tänä syksynä Tuuma-kirjan kanssa. Kirjassa suuruusvertailussa käytetään vertailumerkin hahmottamisen apuna hauen suuta ja sitä silmällä pitäen askartelin luokkaani jäätelötikuista hauen suun, jota pystyn käyttämään taululla opettamisen tukena.

Hauen suuta varten otin kaksi vihreää jäätelötikkua, hieman valkoista paperia sekä tarramagneettia. Leikkasin valkoisesta paperista terävät hampaat ja liimasin ne jäätelötikkujen toiselle puolelle. Kun liimaus oli kuivunut, kiinnitin vielä suikaleen tarramagneettia samalle puolelle kuin liimasin hampaat.

Suuruusvertailun aloittaessamme otin heti esille askartelemani hauen suun ja kerroin sen avulla, että hauki haluaa aina enemmän ja avaa siksi suunsa aina suurempaa määrää tai lukua kohti. Oppilaat olivat innoissaan hauen suusta ja tulivat mielellään kääntämään suuta oikealla tavalla esimerkkinumeroiden kanssa. 

Hauen suita voisi hyvin askarrella lisää ihan oppilaiden omaan käyttöön (ilman magneettia). Tällöin vertailutehtäviä voisi tehdä kätevästi parin kanssa esimerkiksi niin, että pari laittaa numerokorteista lukuparin, joiden väliin toinen parista laittaa hauen suun oikeaan asentoon.