lauantai 8. tammikuuta 2022

Tänä vuonna aion...

Tein vuoden ensimmäiselle Suomi-koulutunnille tehtävän, jonka avulla voi hauskasti "ennustaa", mitä tänä vuonna tulee tekemään. Tehtävää varten tulostin punaiselle paperille kirjoittamiani tekemisen sanoja ja keltaiselle paperille paikkoja. Leikkasin tulostamani sanalaput ja tarkoituksenani on vielä laminoida ne, jotta ne kestävät paremmin käyttöä.

Kokeilin tehtävää tyttäreni kanssa niin, että hän kirjoitti pienelle valkotaululle ensin virkkeen alun (Tänä vuonna aion). Sen jälkeen hän nosti yhden punaisen sekä keltaisen sanalapun ja jatkoi niiden avulla virkkeen kirjoittamisen loppuun. Valkotauluun mahtui kirjoittamaan vain kolme virkettä ja päätimme sen täyttymisen jälkeen jatkaa tehtävää niin, että nostimme vuorotellen sanalaput ja sanoimme toisillemme ääneen muodostuneen virkkeen. Tyttäreni tykkäsi kovasti tehtävästä ja hän naureskeli virkkeille, joista muodostui vahingossa ihan hassuja. Yhdessä oli mukava vielä miettiä, että voisiko "ennustettu" asia ihan oikeasti tapahtua tänä vuonna.


Suomi-koulutunnilla oppilaat saavat kirjoittaa omat virkkeensä vihkoon. Tehtävää voi tehdä myös parin kanssa niin, että toinen nostaa punaisen sanalapun ja toinen keltaisen. Lopuksi molemmat voivat kirjoittaa yhteisen virkkeen vihkoihinsa. Sanalaput voi sijoittaa niin, että niitä joutuu hakemaan hieman eri paikoista, jotta oppilaat saavat tehtävää tehdessään nousta vähän liikkeelle.

Tein valmiiden sanalappujen lisäksi yhden tyhjän lappusivun, jota voi käyttää lisäsanojen kirjoittamiseen. Ja jos tehtävää ei halua tehdä uuden vuoden hengessä, voi tyhjiin lappuihin kirjoittaa erilaisia virkkeen alkuja (esim. Huomenna aion, Ensi viikolla haluan).

Tekemäni sanalaput voit tulostaa käyttöösi tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti