tiistai 31. maaliskuuta 2020

Kisaa sataan -pelipohja

Olen nähnyt netissä erilaisia pelipohjia, joissa ajatuksena on kisata noppaa heittäen sataruudukkoa pitkin sataan. Nämä ovat olleet kuitenkin englanninkielisiä ja päätin tehdä suomenkielisen version oppilaitani varten. Tein pohjan jo ennen korona-aikaa ja siksi pelipohjaan kirjoittamani ohjeet on kirjoitettu joko pari- tai ryhmäpeliä ajatellen.

Mutta miksei peliä voisi pelata nyt itsekseenkin, jos kotoa ei satu saamaan ketään pelikaveriksi. Kunhan kotoa löytyy kaksi noppaa, pelimerkki, paperia ja kynää, niin pelin saa hyvin aikaiseksi jo niiden avulla.

Pelatessa (yksin tai toisten kanssa) pelialustalla edetään kahden nopan näyttämien lukujen summan verran. Noppien heittämisen jälkeen on hyvä tehdä tyhjälle paperille myös suoritetun yhteenlaskun laskulauseke. Tämä voi pienemmillä oppilailla olla vain noppien silmälukujen mukaan tehty laskulauseke ja isommat oppilaat voivat tehdä pidemmän laskulausekkeen, johon lisätään myös pelimerkin ruudun luku.


Yksin pelatessa voi lopuksi vielä laskea, kuinka monella heitolla pääsi sataan. Jos ehtii pelaamaan muutaman pelin, voi vertailla heittojen määrää eri peleissä. Heittojen määrää voi vertailla myös koko luokan kanssa ja tehdä halutessaan pienen diagrammin koko luokan heittokerroista.

Tekemäni Kisaa sataan -pelipohjan voit tulostaa käyttöösi tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti