sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Reittimoniste

Ihanaa alkanutta vuotta ja vuosikymmentä! Vuoden vaihtumisen jälkeen töihin on mukava palata, kun on saanut ladata akkuja loman aikana. Ajattelin tehdä ensimmäistä koulupäivää varten tehtävän, jonka äärelle lapset saa hetkeksi aikaa pysähtymään, niin että loman rauha jatkuisi vielä hetken töissäkin.

Tehtävässä on tarkoitus kulkea tekemäni reitti silmät peitettynä parin ohjeiden avustamana. Reitin kulkeminen vaatii keskittymistä ja tietenkin yhteisiä sääntöjä sekä yhteispeliä kaverin kanssa. Tein reitistä kaksi versiota, jotta opettaja tai oppilaat itse voi päättää, haluavatko kulkea reitin pisteitä keräten tai vain eläinten kohtia seuraten.


Tehtävää varten tarvitaan kaulaliina, jolla peitetään parin silmät. Tämän jälkeen parin ottaa lyijykynän käteen ja kynä asetetaan yhdessä reitin alkuun. Kättä ei saisi nostaa reitin kulkemisen aikana, jotta reitti tulee kuljettua yhtäjaksoisesti. Reittiä saa kulkea parin antamien ohjeiden mukaan niin kauan kunnes osuu seinään. Seinään osumisen jälkeen voi yhdessä katsoa, mihin kohtaan päästiin ja miettiä, miten ohjeiden antaminen ja noudattaminen sujui.  Samalla voi ottaa halutessaan pisteet ylös. 

Tämän jälkeen parin osat vaihtuvat ja toinen parista pääsee kulkemaan reittiä joko erivärisellä kynällä samaa rataa pitkin tai omaa rataa pitkin lyijykynällä kulkien. Myös toisen parin osuessa seinään pysähdytään ja katsotaan tilannetta yhdessä. Pisteitä laskiessa parin pisteet lasketaan yhteen ja niitä voidaan halutessa vertailla koko luokan kesken.


Jos kaikilla oppilailla oli omat reittipaperit, voi reitin kulkemista jatkaa vuorotellen parin kanssa aina erivärisellä kynällä kulkien. Näin voidaan katsoa, kuinka monen pätkän avulla päästiin reitin loppuun asti. Reitin voi tietenkin aloittaa myös alusta erivärisellä kynällä ja katsoa, pääsikö uudella yrityksellä pidemmälle kuin edellisellä kerralla.

Molemmat reittimonisteet löydät käyttöösi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti