torstai 14. maaliskuuta 2019

Aurinko, Maa ja Kuu

Tyttäreni sai joululahjaksi Avaruuden ihmeet -nimisen kirjan, jota hän on tutkinut ja pyytänyt lukemaan uudestaan ja uudestaan. Kirja on mielestäni suunnattu juuri hänen ikäisille lapsille, mutta voisi varmasti kiinnostaa vielä alkuopetuksenkin oppilaita. Se on kuvitettu mielestäni hieman liiaksi mielikuvituksellisilla elementeillä, mutta sisältää silti hyvin tietoa planeetoista ja avaruudesta.

Jatkoimme avaruusteemaa tutkimalla tarkemmin Aurinkoa, Maata ja Kuuta. Kirjassa kerrottiin, että Maa kiertää Aurinkoa ja Kuu kiertää Maata. Lähdimmekin tekemään askartelua, joka havainnollistaisi asiaa hieman kirjaa paremmin. 

Piirsin kolme erikokoista ympyrää, jotka tyttäreni ensin väritti ja sitten leikkasi. Värittämiseen katsoimme mallia vielä netistä löytyvistä kuvista Auringosta, Maasta ja Kuusta. Leikkasin lisäksi kaksi paperisuikaletta, joista pienempi liimattiin Kuun taakse. Tämän jälkeen laitoimme päällekkäin maapallon, Kuun paperisuikaleen ja isomman paperisuikaleen. Painoin niihin terävillä saksilla reiän ja tyttäreni kiinnitti ne haaraniitillä yhteen. Sitten tein vielä Aurinkoon ja isomman paperisuikaleen toiseen päähän reiät ja tyttäreni laittoi ne haaraniitillä kiinni. Oli hauska nähdä, miten tyttäreni riensi innoissaan kertomaan isälleen, kuinka Maa kiertää Aurinkoa ja sitten vielä Kuu kiertää Maata samalla näyttäen konkreettisesti asian oman askartelunsa avulla. Tästä saisi oppilaiden kanssa tehtyä monta hyvää opetustuokiota, syvennettyä hakemalla asiasta lisää tietoa ja jatkettua seuraavaksi vaikka planeettojen tutkimiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti