maanantai 8. marraskuuta 2021

Pitkä vokaali -kortit ja diftongikortit

Tein Suomi-koulutunnilleni kortit, joiden avulla saimme tuntiin pienen toiminnallisen tehtävän pitkän vokaalin sekä diftongin harjoittelemisen oheen. Tulostin tekemäni kortit niin, että pitkä vokaali -kortit ja diftongikortit tulivat erivärisiksi. Tämän jälkeen leikkasin ja laminoin kortit, jotta ne taas kestävät käytössä pidempään ja ovat huolettomat viedä myös ulkokäyttöön.

Juttelimme ensin oppilaiden kanssa pitkästä vokaalista ja siitä, miten se eroaa paikallisen kielen vokaalirakenteesta. Tämän jälkeen oppilaat saivat ottaa pussista itselleen yhden maitopurkin korkin, johon kuhunkin olin kirjoittanut pitkän vokaalin. Sitten oppilaat saivat lähteä etsimään omalle pitkälle vokaalilleen sopivaa sanaa nurmikolle levitettyjen korttien joukosta. 

Kun siirryimme diftongin käsittelemiseen tehtävä luonnollisesti vaikeutui. Oppilaat saivat samalla tavalla ottaa pussista itselleen yhden korkin ja pääsivät sitten etsimään sille oikeaa sanaa. Välillä löytyi muitakin oikeita vaihtoehtoja kuin itselle muistiin kirjoittamani sanat, mutta laitoin oppilaan kehujen jälkeen etsimään kuitenkin muistissa olevaa sanaa. Näin kaikille löytyi sana, johon korkki sopi. Diftongikorkkeja oli sen verran enemmän, että oppilaat ehtivät tulla hakemaan myös uusia korkkeja ja pysyivät näin koko ajan liikkeellä.

Harjoitus oli mielestäni kaikessa yksinkertaisuudessaan hauska ja oppilaat etsivät sanoja innokkaasti, vaikka "vääriäkin" sanoja välillä löytyi. Käytin Suomi-kouluoppilaideni kanssa vain yksiä sanavaihtoehtoja molemmissa harjoituksissa, mutta monisteisiin olen tehnyt lisävaihtoehtoja.

Harjoitusta olisi voinut jatkaa niin, että oppilaat olisivat kirjoittaneet aina oman sanansa vihkoon ja merkinneet myös tavujen paikat sanaan. Tällöin oppilaat olisivat saaneet kokemuksen siitä, että pitkä vokaali ja diftongi kuuluvat sanassa samaan tavuun.

Pitkän vokaalin kortit voit tulostaa käyttöösi tästä.

Diftongikortit voit tulostaa käyttöösi tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti