maanantai 29. tammikuuta 2024

Kertolaskuruudukko

Käsittelemme matematiikassa kolmosten kanssa tällä hetkellä allekkainlaskuja, mutta halusin tehdä oppilaille monisteen, jonka kanssa he voivat harjoitella kertolaskuja taas hieman erilaisella tavalla. Näin kertolaskut pysyvät mielessä, vaikka niitä ei tämän hetken laskutehtävissä tarvitakaan.

Muokkasin tekemästäni sataruudukosta kertolaskuruudukon, jossa kertolaskujen tulot merkitään siihen ruutuun, missä ylärivin ja vasemman sivun pystyrivin numeroiden (tulon tekijöiden) rivit kohtaavat. 

Monistetta voi käyttää harjoitustehtävänä tai sen avulla voi katsoa, miten hyvin kertolaskut ovat oppilailla hallinnassa. (Ensiksi oppilailla täytyy tietenkin olla selvillä kertolaskuruudukon laskuperiaate.) 

Harjoittelutehtävänä monisteen tekemiseen voi antaa ohjeeksi, että ruudukko täytetään esimerkiksi sarake kerrallaan ylhäältä alas. Ohjeeksi voi antaa myös esimerkiksi ruudukon täyttämisen vinottain tai ruudun sieltä ja toisen täältä.

Testausta varten tein erikseen monisteen, johon voi merkitä tekemiseen käytetyn ajan ja pisteet. Aikaa kertolaskuruudukon täyttämiseen voi antaa esimerkiksi viisi minuuttia. Halutessaan viiden minuutin jälkeen loput vastaukset voi antaa kirjoittaa puuvärillä. Näin näkee kivasti, mitkä laskut oppilas sai laskettua nopealla tahdilla, ja minkä laskujen laskemiseen meni enemmän aikaa.

Tekemäni kertolaskuruudukon voit tulostaa käyttöösi tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti